Rekruttering av mentorer

Hvem kan eller bør være mentorer?
Kanskje er det ikke den første vi tenker på?
Kanskje er det all grunn til å gjøre noen kloke vurderinger før mentorene plukkes ut?

Det er en rekke forhold som påvirker utvelgelsesprosessen. Blant annet er det avgjørende om mentorene er interne eller eksterne. Det kan være at mentorene skal lønnes, kanskje er det en etablert kultur for at dette er en jobb for de eldste, – eller for lederne!

Murray, Margo og Owen (1991) går detaljert til verks og peker på åtte faktorer eller egenskaper en bør være på jakt etter i rekrutteringen av en mentor:  

  1. Høy sosial kompetanse. Se etter en person som liker å være sammen med andre og som både snakker og lytter.

  2. Kunnskap om arbeidsplassen/organisasjonen. Se etter en person som kjenner organisasjonen godt og som har gode kontakter og nettverk.

  3. God veiledningskompetanse. Se etter en person som allerede har vist gode kommunikasjonsferdigheter, som har håndtert en eller flere personer på en god måte.

  4. Fagkompetanse. Se etter en person som har kompetanse på det området protesjéen trenger og i tillegg har høy kompetanse på minst et annet felt.

  5. Status og prestisje. Finn en person som har tillit og respekt og som kan framstå som en modell.

  6. Personlig autoritet. Se etter en person som blir lyttet til og blir tillagt vekt.

  7. Villighet til å være ansvarlig for andres vekst. Se etter en person som oppfatter det meningsfullt å ta del i andres vekst og kompetanseutvikling

  8. Evne til å dele suksess. Se etter en person som snakker og handler som en team-builder. En person som har evne til å ”ta mentee i å lykkes”, en person som sier: ”prøv”!

Legg igjen en kommentar